Razumijevanje boli

Sve što morate znati o ublažavanju boli

Ovdje objašnjavamo načine na koje različite vrste proizvoda za ublažavanje boli djeluju kako bismo Vam pomogli pri odabiru najboljeg lijeka za Vašu bol.

Vrste ublažavanja boli

Dostupni su lijekovi kojima možete ublažiti bol uzrokovanu npr. glavoboljama, bolnim mišićima ili zglobovima i osteoartritisom. Postoji mnogo različitih vrsta lijekova za bol, a neke vrste boli bolje reagiraju na određene postupke liječenja. Prema tome, važno je donijeti pravu odluku o liječenju boli na najučinkovitiji način. Svako liječenje ima svoje prednosti i mane, ali postoje stručnjaci koji Vam mogu pomoći pri odabiru najučinkovitijeg načina ublažavanja boli povezane s Vašim stanjem.

Prvi je korak traženje savjeta svoga ljekarnika. Svojim stručnim znanjem pomoći će Vam u pronalasku najboljeg tretmana za Vašu bol. Ako je bol ozbiljnija, tada bi Vam liječnik mogao pomoći u otkrivanju uzroka boli i pronalaženju prikladnih načina liječenja.

Postoje lijekovi dostupni u prodaji koje možete kupiti bez liječničkog recepta, a obično služe ublažavanju blage i umjerene akutne boli. Lijekovi koje propisuje Vaš liječnik su obično snažniji ublaživači boli. Bilo koji tretman za ublažavanje boli trebali biste koristiti jedino na način propisan od liječnika ili ljekarnika.

Dok mnogi ublaživači boli sadrže tvari koje pomažu pri smanjivanju boli i upale, postoje i proizvodi koji ne sadrže djelatne tvari. Oni obično zagrijavaju ili hlade zahvaćeno područje kako bi ublažili bol i smanjili oteklinu.

Vrste ublažavanja boli

JESTE LI ZNALI?

Neki se ljudi rađaju sa stanjem koje se zove urođena analgezija, što znači da ne mogu osjetiti fizičku bol.*

 

Analgetici  

Paracetamol je analgetik koji ublažava bol i smanjuje vrućicu djelujući na centre u mozgu koji primaju poruke o boli i kontroliraju temperaturu tijela. U osnovi, prilikom upotrebe analgetika, mozak ne prima poruke o boli koje šalju oštećeni dijelovi tijela.

Paracetamol se može kupiti u ljekarni, iako ga liječnik može propisati u većoj dozi ili u kombinaciji s drugim djelatnim tvarima. Paracetamol je djelatna tvar u mnogim lijekovima dostupnima u prodaji i lijekovima koji se izdaju na recept - ne samo u ublaživačima boli, već i u lijekovima za kašalj i prehladu. U obliku koji je dostupan u prodaji, pokazao se djelotvornim za ljude koji osjećaju blagu i umjerenu bol.

*congenital insensitivity to pain - Genetics Home Reference. 2016. [ONLINE] Dostupno na: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/congenital-insensitivity-to-pain.

Nefarmakološki tretmani

40% osoba s bolovima ne zna što uzeti za njihovo ublažavanje

Uz lijekove protiv boli, postoje i mnogi drugi tretmani koji mogu omogućiti ublažavanje boli. Većina njih djeluje primjenom toplih i/ili hladnih obloga na zahvaćeno područje ili zglob. Ublažavanje boli toplim oblozima djeluje tako da povećava protok krvi prema području u kojem osjećate bol, npr. prema leđima. Također, može opustiti mišiće u zahvaćenom području.

Primjena hladnih obloga djeluje tako što utječe na velika živčana vlakna, privremeno umrtvljujući osjećaj boli koji se prenosi na manja živčana vlakna. Hladnoća može smanjiti oteklinu i upalu tako što skuplja krvne žile (proces koji se naziva vazokonstrikcija). Često se preporučuje primjena hladnih obloga kod sportskih ozljeda, poput istegnuća i uganuća gležnja i koljena, kako bi se smanjila oteklina.

*GSK Global Pain Index Research (2014.), izvješće

Saznajte više

Što je bol?

Bolje shvatite zašto naša tijela proživljavaju osjećaj boli, kao i mnoge uzroke tjelesne boli...

Saznajte više

Bolovi i njihovo liječenje

Saznajte kako biste trebali liječiti specifičnu vrstu boli...

Saznajte više

Kako Voltaren djeluje?

Saznajte kako Voltaren ublažava bol, smanjuje upalu i ubrzava oporavak.

**u usporedbi s gelovima ili placebom

Saznajte više
Voltaren Emulgel 2 puta brže ublažava bolove u mišićima
Voltaren Emulgel 2 puta brže ublažava bolove u mišićima