Razumijevanje boli

O različitim vrstama boli

Saznajte više o različitim vrstama boli koje možete osjetiti i otkrijte što se krije iza boli koju osjećate.

Klasifikacija boli

Definiranje boli je u povijesti bilo veoma teško za međunarodnu medicinsku zajednicu. Trenutna definicija koju pruža Međunarodno udruženje za proučavanje boli (IASP) bol označava kao “neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili uvjetovano tim oštećenjem ili ozljedom.” Bol može biti akutna i kratkotrajna ili kronična i dugotrajna. Postoji mnogo načina klasificiranja boli i mnoge se klasifikacije međusobno preklapaju, no one najčešće uključuju sljedeće:

  • Nociceptivna bol je bol uzrokovana oštećenjem tijela i ima zaštitnu funkciju. Uobičajeni primjeri uključuju somatsku bol, kao što je bol u zglobu, osteoartritis, bol u donjem dijelu leđa ili sportske ozljede i bol nakon operacije.
  • Upalna bol se često osjeća kada postoji oštećenje mišićno-koštanog mekog tkiva u tijelu. Ova je vrsta boli često lokalizirana i opisuje se kao tupa bol. Najčešće se javlja u ramenu, kuku i ruci, a može se pojaviti i u donjem dijelu leđa.
  • Neuropatska bol je uzrokovana ozljedom ili poremećajem somatosenzornog živčanog sustava. Ova je bol uzrokovana oštećenjem ili bolestima koje utječu na bilo koji dio živčanog sustava, često bez očitih fizičkih indikacija. Često se opisuje kao peckanje, trnci, ili probadajuća bol. Ova vrsta boli obično se javlja nekoliko dana ili tjedana nakon tjelesne ozljede u različitim vremenskim intervalima i različitog intenziteta. Ponekad nema očiglednog izvora i može se spontano pojaviti.
65% osoba u svijetu najmanje jednom tjedno osjeti bolove u tijelu

Uzroci

Različiti su uzroci tjelesne boli. Simptomi boli rijetko su izolirani i više je čimbenika koji je uzrokuju. Primjerice, upala je uobičajena u nociceptivnoj boli, ali je moguća i u neuropatskoj boli.

Somatska i upalna bol su obično uzrokovane oštećenjem tkiva kao posljedice ponavljajućih trauma, pretjerane aktivnosti, pogrešne upotrebe dijelova tijela, kao i nedostatka ikakve upotrebe. Neuropatska je bol uzrokovana oštećenjem, disfunkcijom ili ozljedom živaca koji posljedično šalju pogrešne signale u Vaše centre za bol.

I nociceptivna i neuropatska bol mogu biti akutne ili kronične. Akutna bol je ona vrsta boli koja Vam govori da ste ozlijeđeni. Na primjer, kada opečete ruku na štednjaku. Akutna bol započinje iznenadno i obično ne traje dugo. Kada ozljeda zacijeli, bol nestane. Kronična je bol ozbiljnija i dugotrajnija te biste se trebali posavjetovati s liječnikom u vezi liječenja.

*GSK Global Pain Index Research (2014.), izvješće, str. 8

Saznajte više

Sve što morate znati o ublažavanju boli

Ovdje objašnjavamo načine na koje različite vrste proizvoda za ublažavanje boli djeluju kako bismo Vam pomogli pri odabiru najboljeg lijeka...

Saznajte više

Bolovi i njihovo liječenje

Saznajte kako biste trebali liječiti specifičnu vrstu boli...

Saznajte više

Što je upala?

Naučite sve o procesima koji uzrokuju upalu, zašto ona nastaje i kakav osjećaj može izazvati u tijelu.

*GSK Global Pain Index Research (2014.), izvješće, str.40

Saznajte više
73% osoba zna da je upala vodeći uzrok boli
73% osoba zna da je upala vodeći uzrok boli